MAT PITHI TOPO NING GUNUNG BATHOK (BANYOLAN JOWO )

Mat Pithi pancen bethike gak ketulungan.
Masih bapakne kaji, Mo-Limo wis dilakoni.
Korak, balon, germo, tukang parkir sak Kermil
kenal kabe karo arek Dinoyo Gang Limo iki.
Tapi sejak Suharto ngelundung, kelakoane
rodok apik. Mat Pithi gak tau ugal-ugalan
maneh. Lek ditakoni koncone, “Mat raimu sik
mbalonan?”. “Mathek ketubruk montor,
tanganku kithing aku wis tobat caaak…!”, Mat
Pithi ngotot. Modele morale arek iki melu
reformasi pisan.
Saiki kesibukane Mat Pithi meguron nang Kaji
Kholil, guru ngaji soko Ampel. Segala ilmu
disinaui. Mulai ilmu kebal sampe ilmu
gendhing wedhokan wis dikuasani. Jangkep
limang wulan meguru, Mat Pithi diwekasi
gurune ” Mat…, ilmu sing mbok sinaui wis
jangkep. Tapi lek koen kepingin ningkatno
mane, koen topo wae ning Gunung Batok.”.
Ngeroso ilmune sik kurang, Mat Pithi
berangkat topo ning Gunung Batok. Arek iki
bener-bener nuekat. Deweke topo terus gak
atik turu nang guwo gumbul karo jerangkong,
sundel bolong, tuyul, wis pokoke sembarang
kalir. Pas dino ke-pitu, dalu pisan, ono wong
tuwo muncul ning guwo mau iku. Wong tuwo
iki langsung wae ngomong “Mat..mat..!, gak
ono wong sing sanggup topo koyok koen ning
guwo iki”. Mat Pithi cuek wae karo nguyu nang
jero ati (gendeng arek iki…). “Wis koen lungo
wae…”, si Mbah rodhok nyentak. Gak kalah
banter Mat Pithi njawab “Mooh…!”. “lho ojo
ngonoo..rek…!”, si Mbah mulai kalem kalah
gertak. “Aku gelem ninggalno guwo iki tapi
ono sarate…, kabeh penjalukanku kudu mbok
kabulno”, Mat Pithi negesno. Gak atik mikir
dowo-dowo, si Mbah langsung ngomong “wis
ngene wae, koen iso njaluk opo wae tak
kabulno, tapi mek ping telu thok”. Karo mikir
gak sepiro suwih, Mat Pithi njawab “O.K…!”
“Mbah.., rupoku iki lak gak sepiro elek, eeh…!
gak sepiro ganteng, aku kepingin duwe rupo
koyok bintang pilem Bary Prima bekas bojone
Eva Arnaz”, Mat Pithi njaluk. Si Mbah njawab
“Le..le..saiki koen muleh wae, tekan omah
rupomu wis gak koyok meduro mane..!.
Langsung wae Mat Pithi nginclik moleh
numpak jaran sewoan. Tekan omah langsung
ngoco. “Wiik…guanteng men aku saiki rek…!”,
Mat Pithi kaget ndelok dapurane gak koyok
biyen mane. Tapi Mat Pithi jik gak puas. Pikire
mosok rai koyok Barry Prima tapi awak koyok
Timbul Srimulat.
Sisuk bengine, Mat Pithi balik maneh nang
Gunung Batok nemoni Mbak daden-daden iku.
“Mbah..mbah.., raiku wis guanteng koyok
bintang pilem ning tipi-tipi iku. Tapi awak-ku
jek kuru lan tepos. Dadekno awakku- koyok
Barry Prima, ojok mek rai thok”, Mat Pithi
nerangno penjalukane sing ke-2.
Komat-kamit diluk si Mbah langsung ngongkon
Mat Pithi moleh karo njamin lek awake mesti
dadi dempal koyok Barry Prima. Tekan omah
Mat Pithi langsung kocoan. Ndelok awake sing
dadi dempal iku Mat Pithi seneng banget.
Pikire cewek sak suroboyo mesti kepincut karo
awake.
Urung suwih senenge, Mat Pithi moro-moro
mecucu wae sak wise metu teko jeding.
Rupane “manuke” gak melu dempal. Gamblese
Mat Pithi jik podo karo biyen cilik lan
bungkring. Mat Pithi dadine kepikiran terus.
Njaluk nang Mbah maneh…, eman polahe
jatahe wis kari pisan. Tapi timbangane urip
duwe manuk sak upit, Mat Pithi nekat
ngenthekno jatah penjalukane.
“Mbah..mbah..mbah…” Mat Pithi jerit-jerit
nang guwo Gunung Batok. Dienteni sampek
elek gak muncul-muncul Si Mbah iku. Tapi
persis sepuluh menit sak gurungi magrib, Si
Mbah muncul. “Mat..Mat.., jatah penjalukanmu
ojo dientekno. Eman-emanen kanggo mbesuk-
mbesuk” Si Mbah nguwei nasehat.
“Mooh..mooh…!”, Mat Pithi njawab karo
matane rodhok mbrebes mili. “Mbah tolong
Mbah…, awak-ku lan raiku wis persis koyok
Barry Prima, tapi “barang”-ku sak umprit koyok
slilit” Mat Pithi melas.
“Tolong mbah dadekno “barangku” koyok
jaranku sing tak sewo iki”, Mat Pithi tambah
melas. Modele arek sing biasa nekat iki “putus
asa”. “Aku isin Mbah…!”, ambek suoro sing
rodok serak gara-gara kudu nangis. Gak tego
lan meksake si Mbah akhire ngabulno
permintaane Mat Pithi. “Mat…gak suwih
maneh barangmu koyok barange jaranmu iku”.
“Suwun..suwun..suwun Mbah…, iki sing
terakhir koq”, Mat
Pithi girang. Sampek gak sempet pamit, Mat
Pithi moleh, plenciiing…!.
Tapi gurung tekan omah, Mat Pithi mikir,
kaget…, moto mbrebes mili…, cangkem
mewek…, Mat Pithi nangis karo jerit-jerit
“WADUUUH…… JARANKU WEDHOOK…”.
Mat…, nasibmu elek masio rupamu ganteng,
awakmu dempal lek duwe “kimpet” yoo
ngilani…hi..hi..hi.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: